O LIDECH A NELIDECH

Jak moc jsou pro nás důležití lidé, které známe a se kterými sdílíme společné životy? 
Jak jsou důležití naši nejbližší, nebo lidé, které jenom potkáváme na ulici, v zaměstnání, na úřadech a poslední dobou hlavně na internetu? 
Jak moc jsme my důležití pro ně? 
Hodí se tahle otázka do dnešní doby? 
Nejsou teď důležitější jiné otázky?  Třeba ta o pandemii, nebo o ekonomice, nebo ještě aktuálnější otázka vedení resortu zdravotnictví, takže vlastně politická otázka…
 
Je zajímavé, kolik si klademe otázek a na kolik z nich neznáme odpovědi.
Ať už jde o cokoliv, za každou otázkou a odpovědí se skrývá ČLOVĚK. Známý nebo neznámý, ale vždy je to člověk, nebo více lidí, kteří ovlivňují naše otázky, odpovědi, ale především naše životy. Někdy v tom dobrém, pak jsme rádi, že tyto lidi známe a ještě lépe, že je třeba i máme na své straně. Někdy nás ovšem někteří lidé překvapí nepřipravené a potom se můžeme divit, jak se do našeho života zaryjí tak hluboko, až to zabolí.
 
Čím jsme starší, tím je větší pravděpodobnost, že v tom velkém množství LIDÍ, kteří prochází naším životem, narazíme také na NELIDI, na které nejsme připraveni a nejraději bychom se s nimi ani nepotkali a zapomněli, že existují.
 
A aby tento stav byl spravedlivý, může být v jakékoliv situaci každý z nás zároveň buď ten hodný a patřit mezi LIDI, nebo se může zařadit na tu druhou stranu mezi NELIDI. Často je mezi jednou a druhou stranou velice tenká hranice a to, co jeden vnímá podle sebe jako dobré, může druhý brát úplně obráceně.
 
Možná bychom si alespoň na chvíli mohli přestat klást otázky týkající se pandemie, financí, politiky a položit si jednoduchou otázku: “Patřím mezi LIDI nebo spíše mezi ty druhé, NELIDI?”
Přál bych si, abychom byli hrdí na to, kým jsme a s uctivou památkou v duši a ve svém srdci zavzpomínám na všechny hodné LIDI, které jsem poznal a kteří mi chybí. 
Budu na ně myslet s plným vědomím toho, že už jim nemohu poděkovat za to, kým pro mne byli a co pro mne znamenali...

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky